Baleár-szigetek

A szigetcsoport szigetei: Mallorca, Minorca, Ibiza, Formentera és sok apró sziget, mint például a La Cabrera-szigetcsoport, ahol a Tenger-Szárazföld Nemzeti Park található. A Balear-szigetek (akárcsak a Kanári-szigetek) egyike a 17 autonóm közösségnek Spanyolországon belül. Van saját kormánya, parlamentje, és helyi tanácsok Mallorcán, Minorcán és Ibizán (ez utóbbi képviseli Formenterat is).
A szigetcsoport a Földközi–tenger nyugati részének turistaparadicsoma. Elegáns nyári rezidenciák, öblök, strandok tökéletes kombinációjának ad otthont, ugyanakkor nem töri meg a szigetek belsejének békés nyugalmát.
A szigeteket menetrendszerű repülőgép-, hajó- és kompjáratok kötik össze.
A főbb európai repülőterekről is rendszeres járatok vannak a Baleár-szigetekre.
A tömegközlekedés nagyon fejlett a szigeteken, Mallorcán még vasút is van.
Autóbérlés mindenütt rendelkezésre áll.
A szigeteken mediterrán éghajlat uralkodik és nagy a levegő páratartalma.
Az átlaghőmérséklet évszakonként változik: tavaszal 19.5ºC, nyáron 27ºC, ősszel 20,5ºC, télen 15ºC. Az év 300 napján süt a nap, ami, érthető okokból kifolyólag, nagyon vonzó az észak-európai turisták számára.
Az édesvizet hagyományos módon, szélmalmokkal emelik ki a földből. A földek öntözésére használt szélmalmok jellegzetességei a tájképnek, főleg Mallorcán. Pla de San Jordi, Campos, Muro és Sa Pobla körül sok, már használatból kivont szélmalom őrködik a vidék felett.
Az új iparágak közül a legjelentősebb a cipőgyártás, az ékszer, bútor és hamis gyöngy készítése. Ez utóbbi kettő főleg Manacor környékére jellemző.
A szállodákon kívül kikötők, golf klubok, agroturisztikai lehetőségek várják az érdeklődőket.