Menorca

Menorca (néhány nyelven Minorca) a Baleár-szigetek második legnagyobb tagja: 694 km2-es területével Mallorcánál kisebb, de Ibizánál nagyobb. Mallorcától kb. 40 km-re, észak-keletre helyezkedik el. Menorca 52 km hosszú, és 15 km széles, lakossága 88 ezer fő. Már az őskorban is lakott volt, amelyet a szigeten található számos megalit-emlék bizonyít. A sziget állat- és növényvilágára jellemző, hogy területének mintegy 75 százaléka az UNESCO védelme alatt áll, több, csak itt megtalálható állat- és növényfaj él itt. A sziget több része teljesen érintetlen, romlatlan, számtalan rejtett, érintetlen, lélegzetelállító szépségű, paradicsomi strandja , és öble van. Menorca erős szeleiről is ismert, amelyek miatt “szeles városnak” is hívják. Viszonylag csendes szigetnek számít, főleg a családok kedvence, itt nem láthatók nagy szállodák, és nincsenek zajos klubok. Természeti szépségeinek köszönhetően igyekeznek elkerülni a turisták invázióját. Így akik vibráló éjszakai életre, és sok ember társaságára vágynak, azok inkább Ibizát, vagy Mallorcát válasszák. Menorcán viszont érintetlen természeti szépségekre, és strandokra, és nyugodt pihenésre számíthatnak az ideutazók.

Menorcára az EasyJet fapadosaival lehet olcsón eljutni, melyek Londonból indulnak. Londonba, Budapestről, pedig pl. a Wizzair járataival lehet olcsón utazni.

Ciutadella

Ciutadella, Menorca nyugati részén fekvő, 18 ezer lakosú városka a 18. századig a sziget fővárosának számított. Különbözik a viszonylag fejlett Mahóntól. Ciutadella máig megtartotta középkori báját, az utcákat járva úgy érezheti magát az ember, mintha visszament volna pár száz évet az időben.

Mahón / Maó

Mahón, vagy katalánul Maó Menorca fővárosa, és legnagyobb városa. 20 ezer lakosa van. A sziget keleti részén helyezkedik el. Itt található a sziget repülőtere, és kikötője is, amely Európa legnagyobb természetes kikötője. A kikötő környékén kávézók, és éttermek várják a vendégeket. Ez Menorca legfejlettebb, leginkább városias helye. Egy akvárium, néhány templom, és a hadtörténeti múzeum is várja a látogatókat. Parkja az Es Freginal Park, szép virágokkal, számos kulturális esemény, és koncert színhelye. Érdemes ellátogatni a Placa Alfons III-hoz, a téren számos kávézó, és étterem van, valamint egy érdekes, öreg szélmalom, amelyben jelenleg a turistainformációs központ működik.

Alaior

A kis dombon fekvő települést 1304-ben alapították. Mahóntól 12 km-re fekszik. Ez a sziget harmadik legnagyobb helye, 8700 lakosa van. Az óváros szűk utcáin való séta mindenki számára nagy élményt jelenthet. Alaior híres a helyi sajtról, és cipőről.

Fornells

Fornells, a kis halászfalu a sziget északi részén, egy szemet gyönyörködtető öbölben fekszik. A romantikus kulisszák között tett séták igazi felüdülést jelentenek. 4 km-re Fornellstől az exkluzív Playas de Fornells üdülőhely, a sziget egyik legújabb helye, és a fantasztikus Cala Tirant strand található.

Monte Toro

A Monte Toro a sziget legmagasabb pontja, magassága 358 m. A hegy lábánál Mercadal települése fekszik. Szép időben innen csodálatos panoráma kilátás nyílik Menorcára, sokszor még Mallorca is látható. A csúcson egy kávézó, egy üzlet, egy 16. századi, felújított barokk templom, és egy kolostor is található.

Naveta dels Tudons

Ez Menorca legismertebb látnivalója, amely Ciutadella külső részén helyezkedik el. Az “őskori emlékek székesegyházának” is nevezik. A régmúltban temetkezési helynek használták. Valamikor Kr. e. 1500 környékén, a korai bronzkorban épülhetett, és az 1950-es években tárták fel.

Torre d`en Gaumes

Alaior külső részén, a Son Bouhoz vezető út mentén, 62 ezer km2-es területen fekszik a Baleárok legnagyobb őskori települése.

Menorca néhány strandja

Cala en Porter
Cala d’Alcaufar: A Cala Galdana Menorca egyik legnépszerűbb strandja, Ferreries üdülő negyedében található. Bárok, éttermek, és vízisport-lehetőségek gondoskodnak a szórakozásról a jól felszerelt strandon.
Cala Galdana
Cala Macarella
Cala Mesquida
Cala Mitjana
Cala N’Porter
Cala Pregonda
Cala Santandria
Els Canutells
Es Grau
Playas de Fornells
– A Punta Prima a sziget egyik legjobb strandja, finom, fehér homokkal.
– A Son Bou, 3 km-es kiterjedésével, a sziget leghosszabb, finom fehérhomokos strandja. Közelében bárok, és szállodák találhatók. Alaiorhoz közel található.

– Forrás: utazas-nyaralas.info