Munkanélküli ellátás

Spanyolországban a munkanélküli ellátások közé a munkanélküli járadék (prestación por desempleo) és munkanélküli segély (ayuda de desempleo) tartozik. A támogatások folyósításának időtartama annak az időszaknak a hosszától függ, amely alatt az igénylő a társadalombiztosítási járulékokat fizette. Az igénylő 120 napig munkanélküli járadékban részesül, ha legalább 360 napos járulékfizetést teljesített. Ezenfelül 720 napig munkanélküli járadékban részesül, ha több mint 2160 napos járulékfizetést teljesített.

Munkanélküli járadék

Ha Spanyolországban az EU bármely tagállamának állampolgára munkanélkülivé válik, jelentkeznie kell az illetékes munkaügyi hatóságnál (SEPE) a munkanélküli segélyért, amely folyósításának időtartama legalább 4 hónap és legfeljebb 2 év.

Az INEM-en keresztül folyósított munkanélküli segélyt akkor is fizetik (három hónapig), ha időközben a munkavállaló egy másik tagországba megy munkát keresni. Ehhez be kell szereznie egy E303-as formanyomtatványt a munkaügyi hatóságtól (INEM). Az E303-as formanyomtatványról az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapján olvashat bővebben.

Spanyolországban a munkanélküli járadékra és a segélyre egyaránt, az a munkanélküli személy jogosult, aki regisztrálva van az ország társadalombiztosítási rendszerében és bizonyítani tudja, hogy az igénylést megelőző 6 évben minimum 12 havi hozzájárulást fizetett.

A munkanélküli járadék összege a munkanélkülivé válást megelőző jövedelemtől függ: az első fél évben annak 70, azt követően 60 százaléka. A járadékok összege − az eltartott családtagok számától függően − mindig egy alsó küszöb és egy felső határérték között van.

A munkanélküli segély és a járadék mellett, a jogosultnak lehetősége van részmunkaidős munkát vállalni, ugyanakkor a juttatás összege az ebből származó jövedelmével arányosan csökkenhet.

Munkanélküli segély

A munkanélküli segélyre azok a személyek jogosultak, akiknek a munkanélküli járadékra való jogosultság ideje alatt nem sikerült állást találnia, illetve azok, akik a járadékra egyáltalán nem voltak jogosultak.

A munkanélküli segélynek két típusa van: a munkanélküli pótlék (subsidio de desempleo) és az úgynevezett Aktív Integrációs Jövedelem (Renta Activa de Inserción), amelyre a társadalom veszélyeztetett csoportjainak tagjai jogosultak, mint például a rokkantak.

A munkanélküli pótlékot a következő személyek igényelhetnek:

* az 52 évnél idősebb munkanélküliek
* a külföldről visszatérő migráns munkavállalók
* a büntetés-végrehajtási intézetből szabadultak

Aktív Integrációs Jövedelemre a következő személyek jogosultak:

* 45 évnél idősebb tartós munkanélküli
* külföldről visszatérő 45 évnél idősebb migráns munkavállaló,aki legalább hat hónapon keresztül dolgozott Spanyolországon kívül
* fogyatékos személy
* szexuális vagy családi erőszak áldozatai

A munkanélküli pótlék főszabály szerint fél évig jár, ez az időszak azonban két alkalommal hat-hat hónappal meghosszabbítható. Az Aktív Integrációs Jövedelem juttatásának időszaka viszont legfeljebb 11 hónap lehet.

A járadékkal ellentétben, a munkanélküli segély jogosultságnak nem feltétele a megelőző biztosítási idő hosszának igazolása, viszont a munkanélküli nem rendelkezhet a minimálbér 75%-át meghaladó jövedelemmel.

A munkanélküli segély az országos referencia-jövedelem függvénye, főszabály szerint a jogosult ennek 80 százalékát kapja meg.

A juttatások adókötelesek, és a legtöbb járulékot is fizetni kell utánuk.

Spanyolországban a munkanélküli járadékért az ún. Állami Foglalkoztatási Közszolgálat (Servicio Público de Empleo Estatal – SEPE) a felelős, kirendeltségein tájékoztatást adnak a munkanélküli segély igénylésének mikéntjéről.