Az időjárás Spanyolországban

Milyen az idő Spanyolországban?

Spanyolország Európa egyik legmelegebb országa.
A mediterrán éghajlat az uralkodó, száraz nyarakkal, nem túl hideg telekkel.
A napsütéses órák száma több, mint 3000 évente – nem csoda, hogy magas az átlaghőmérséklet.

A Kanári-szigeteket külön kell említenünk:  az Afrikai partoktól nyugatra, az Atlanti-óceán kebelén fekvő szigetek csodálatosan kiegyenlített klímája felülmúlhatatlan. Az „örök tavasz” szigete, ahol a hőmérséklet egész éven át 22 Celsius fok körül mozog. Még a nappali és az éjszakai hőmérséklet között sincs jelentős különbség, az évszaktól teljesen függetlenül.

Az ország éghajlatára legjellemzőbb a területenkénti változatosság.

Pl.: északon, a cantabriai partvidék csapadékos és a hőmérséklet még a nyár közepén sem magasabb 25 Celsius foknál. A telek nagyon enyhék,  akkor is sok eső esik.

Az összes hegyvidéken, a magasabban fekvő részeken viszont télen nem ritka a hó, és akár a tél kezdetétől a tavasz végéig megmarad.

Milyen ruhákat vigyek?

A partvidékekre nem kell sok meleg holmi télen sem. A szárazföld belsejében azonban nagyobb a hőmérsékletkülönbség az évszakok között, azaz télen fel kell készülni a hidegre is, a nyár pedig forróbb, mint az óceán által kiegyenlített partvidékeken.
A spanyolok nem nagyon rittyentik ki magukat, ha este elmennek valahova (az operába ugyan ők sem mennek farmernadrágban), tehát, ha nem akarunk kitűnni a tömegből, a nagyestélyit otthon lehet hagyni.