Egészségbiztosítás

Célszerű beszerezni Magyarországon a Társadalombiztosítási Igazgatóságon igényelhető Európai Egészségbiztosítási Kártyát (European Health Card, EHC).
Érvényes kártya felmutatása esetén részesülünk minden olyan sürgősségi ellátásban, amire a spanyol állampolgárok jogosultak. Mehetünk körzeti orvoshoz, vagy az kijön a szállásunkra, ha nem vagyunk képesek a helyváltoztatásra. A körzeti orvos beutalhat kórházba és kihívja a mentőket, ha szükség van rá.
Az Európai Egészségbiztosítási Kártya felhasználható az uniós országokban, Svájcban, Norvégiában, Izlandon és Liechtensteinben.

Ha elfelejtjük a kártyát magunkkal vinni, előre ki kell fizetni minden orvosi ellátást és gyógyszert. Aztán, ha hazatértünk, lehet kérni a költségeink megtérítését az Egészségbiztosítási Pénztártól.
Amennyiben magánorvost, magánkórházat szeretnénk igénybe venni, annak az árát zsebből kell fizetni, vagy olyan utazási/életbiztosítást kell kötni, amely állja a külföldi magánorvosi költségeket.

Mikor kell az E112-es nyomtatvány?

Speciális, rendszeres kezelés (pl.: hemodialízis) előre látható igénybevétele esetén ki kell töltetni az E112-es nyomtatványt az illetékes egészségügyi szervvel Magyarországon. Ne feledjük, hogy a fogorvosi ellátás (kivéve a foghúzást) és a beteg hazaszállítása nem tartozik az Európai Egészségbiztosítási Kártya fedezete alá.